基本情報

写真a

今井 絵理

IMAI Eri


職名

准教授

研究分野・キーワード

公衆栄養学、栄養疫学

メールアドレス

メールアドレス

プロフィール

どのような食事が健康維持や生活習慣病の発症予防にはよいのか、日本人を対象とした栄養疫学研究を行っている。
具体的には、国民健康・栄養調査や地域在住の中高齢者を対象とした大規模コホートのデータを用いて、
高齢者の健康維持、生活習慣病発症予防に寄与する栄養素、食事パターンの解明に取組んでいる。

出身大学院 【 表示 / 非表示

  • 滋賀県立大学  人間文化学研究科  生活文化学専攻  博士課程  2011年03月

取得学位 【 表示 / 非表示

  • 博士(学術)  滋賀県立大学  2012年03月

学内職務経歴 【 表示 / 非表示

  • 滋賀県立大学  人間文化学部  生活栄養学科  准教授   2015年04月  - 現在

学外略歴 【 表示 / 非表示

  • 独立行政法人 国立健康・栄養研究所  栄養疫学研究部 食事摂取基準研究室  特別研究員   2011年04月  - 2013年12月

  • 独立行政法人 国立健康・栄養研究所  栄養疫学研究部 国民健康・栄養調査研究室  研究員   2014年01月  - 2015年03月

所属学会 【 表示 / 非表示

  • 日本栄養・食糧学会  

  • 日本栄養改善学会  

  • 日本疫学会  

委員歴・役員歴 【 表示 / 非表示

  • 滋賀県 保健事業支援・評価委員会 委員   2016年02月  - 現在

研究分野(科研費分類) 【 表示 / 非表示

  • 公衆栄養学

  • 栄養疫学

  • 応用栄養学

  • 食生活学

 

論文 【 表示 / 非表示

  • Different psychosocial factors are associated with different intention and self-efficacy toward eating breakfast among Japanese breakfast skippers: a gender comparison, in press

    Nakade M, Tsubota-Utsugi M, Imai E, Tsuboyama-Kasaoka N, Nishi N, Takimoto H.

     Asia Pacific Journal of Public Health    2017年

    共著  共同(副担当)

  • Improved Prevalence of Anemia and Nutritional Status among Japanese Elderly Participants in the National Health and Nutritional Survey Japan, 2003-09.

    Imai E, Nakade M, Kasaoka T, Takimoto H

      Journal of Nutrition & Food Sciences  6 (3)    2016年04月

    共著  共同(主担当)

  • The physical examination content of the Japanese National Health and Nutrition Survey: temporal changes

    Tanaka H, Imai,S, Nakade M, Imai E, Takimoto H.

     Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition  25 (4)   898  - 910  2016年

    共著  共同(副担当)

  • Animal protein intake is associated with higher-level functional capacity in the elderly: The Ohasama study.

    Imai E, Tsubota-Utsugi M, Kikuya M, Satoh M, Inoue R, Hosaka M, Metoki H, Fukushima N, Kurimoto A, Hirose T, Asayama K, Imai Y, Ohkubo T.

     Journal of the American Geriatrics Society  6   426  - 634  2014年

    共著  共同(主担当)

  • Distribution of vitamin E intake among Japanese dietary supplement and fortified food users: a secondary analysis from the National Health and Nutrition Survey, 2003-2009.

    Tsubota-Utsugi M, Nakade M, Imai E, Tsuboyama-Kasaoka N, Nozue M, Umegaki K, Yoshizawa T, Okuda N, Nishi N, Takimoto H

     Journal of Nutritional Science and Vitaminology  59   576  - 583  2013年

    共著  共同(副担当)

  • Historical overview of the establishment of Dietary Reference Intakes for Japanese.

    Tsuboyama-Kasaoka N, T.Utsugi M, Imai E, Nakade M, Kasuga M

     Journal of Nutritional Science and Vitaminology  59   S6  - S8  2013年

    共著  共同(副担当)

  • Changes of B-group vitamin status in adenine-induced chronic renal failure rats.

    Imai E, Sano M, Fukuwatari T, and Shibata K

     Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry  77   1108  - 1110  2013年

    共著  共同(主担当)

  • Systematic classification of evidence for Dietary Reference Intakes for Japanese 2010 (DRIs-J 2010) in adults and future prospects of DRIs in Asian countries.

    Nakade M, Imai E, Tsubota-Utsugi M, Tsuboyama-Kasaoka N, Takimoto H

     Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition  22   474  - 489  2013年

    共著  共同(副担当)

  • Dietary intake of nutrients with Adequate Intake values in the Dietary Reference Intakes for Japanese.

    Tsuboyama-Kasaoka N, Takizawa A, Tsubota-Utsugi M, Nakade M, Imai E, Kondo A, Yoshida K, Okuda N, Nishi N, Takimoto H

     Journal of Nutritional Science and Vitaminology  59   584  - 595  2013年

    共著  共同(副担当)

  • Evaluation of the prevalence of iodine intakes from four 3-day dietary records above the tolerable upper intake level in a Japanese population.

    Tsubota-Utsugi M, Imai E, Nakade M, Matsumoto T, Tsuboyama-Kasaoka N, Nishi N, Tsubono Y

     Journal of Nutritional Science and Vitaminology  59   310  - 316  2013年

    共著  共同(副担当)

全件表示 >>

著書 【 表示 / 非表示

  • 新版 公衆栄養学実習ワークブック

    徳留裕子・東あかね 編

    みらい  2016年07月

    教科書  共著

  • 公衆栄養学 改訂第5版(健康・栄養科学シリーズ)

    国立健康・栄養研究所

    南江堂  2015年03月

    教科書  共著

研究シーズ 【 表示 / 非表示

  • 食品成分の新規機能と有効利用

 
 

学部講義等担当 【 表示 / 非表示

  • 栄養疫学論

  • 公衆栄養学

  • 公衆栄養学実習

  • 応用栄養学Ⅰ

  • 応用栄養学Ⅱ

全件表示 >>