2024/02/01 更新

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イマイ エリ
今井 絵理
IMAI Eri
所属
人間文化学研究院
部局
人間文化学部 生活栄養学科
職名
准教授
外部リンク

私の一言メッセージ

  • 高齢者の虚弱予防や疾病予防を目的とした栄養疫学研究を行っています。目的を明らかにするためには,たくさんのヒトのデータを収集し,収集した情報をていねいに分析(統計解析)するスキルと栄養に関する知識が求められます。
    当研究室では,栄養疫学研究に熱意のある大学院生を募集しています!興味をもたれた方は,上記メールアドレスまでご連絡ください。

学歴

  • 滋賀県立大学   人間文化学研究科   生活文化学専攻

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    国名: 日本国

学位

  • 博士(学術) ( 2012年3月   滋賀県立大学 )

  • 博士(学術)

研究キーワード

  • 栄養疫学

  • 公衆栄養学

  • 虚弱

  • 高齢者

経歴

  • 滋賀県立大学   人間文化学部 人間文化学部生活文化学科・食生活専攻   准教授

    2015年4月 - 現在

  • 独立行政法人 国立健康・栄養研究所   栄養疫学研究部 国民健康・栄養調査研究室   研究員

    2014年1月 - 2015年3月

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    国名:日本国

  • 独立行政法人 国立健康・栄養研究所   栄養疫学研究部 食事摂取基準研究室   特別研究員

    2011年4月 - 2013年12月

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    国名:日本国

所属学協会

  • 日本疫学会

    2016年10月 - 現在

  • 日本栄養・食糧学会

    2006年4月 - 現在

  • 日本栄養改善学会

    2006年4月 - 現在

研究分野

  • その他 / その他  / 公衆栄養学

  • 人文・社会 / 家政学、生活科学

委員歴

  • 東近江市食育推進会議 委員  

    2023年3月 - 現在   

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    団体区分:学協会

  • 日本栄養改善学会 評議員  

    2022年11月 - 現在   

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    団体区分:学協会

  • 日本栄養・食糧学会 参与  

    2022年6月 - 現在   

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    団体区分:学協会

  • 滋賀の健康・栄養マップ調査検討会 構成員  

    2021年9月 - 現在   

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    団体区分:学協会

  • 滋賀県 保健事業支援・評価委員会 委員  

    2016年2月 - 現在   

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    団体区分:自治体

研究シーズ

  • 日本人を対象とした栄養疫学研究

論文

  • フレイル予防に有効な食事に関する栄養疫学研究 招待 査読

    今井 絵理

    日本栄養・食糧学会誌   75 ( 5 )   221 - 229   2022年12月

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    担当区分:筆頭著者, 責任著者   記述言語:日本語  

    DOI: https://doi.org/10.4327/jsnfs.75.285

  • The association between subjective health perception and lifestyle factors in Shiga prefecture, Japan: a cross-sectional study. 査読

    Tanaka S, Muraki S, Inoue Y, Miura K, Imai E.

    BMC Public Health   20 ( 1 )   1786   2020年11月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1186/s12889-020-09911-y.

  • The association between combined lifestyle factors and all-cause and cause-specific mortality in Shiga Prefecture, Japan 査読

    Tanaka S., Kito A., Imai E.

    Nutrients   12 ( 9 )   1 - 15   2020年9月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    © 2020 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. Background: To decrease mortality, the benefit of combined healthy lifestyles has been suggested but is still unclear, especially for cause-specific mortality. We examined the relationship between combined lifestyle factors and all-cause and cause-specific mortality in Shiga prefecture, Japan. Methods: This was an ecological study of 19 municipalities, using the data from the 2008–2012 standard mortality ratio (SMR) reported by the Ministry of Health and Welfare and the 2015 Health and Nutrition Survey in Shiga prefecture. The health behaviors score was calculated based on five factors (ranging from 0 to 5): diet quality (assessed adherence to dietary reference intake for Japanese), smoking, alcohol drinking, regular exercise, and sleep duration. In the multiple linear regression, the relationships between the health behaviors score and SMR of all-cause, cancer, heart diseases, and cerebrovascular diseases were estimated by sex. Results: The health behaviors score was negatively associated with the cancer SMR in women (β = −0.968, p = 0.011). For other causes, no significant association was found for either sex. A greater proportion of those who never smoked (β = −0.780, p = 0.016) and those who had a higher quality diet (β = −0.703, p = 0.048) were associated with lower cancer SMR in women. Women’s intake of some micronutrients, particularly fruits, was higher than men. This study suggests that a combination of health behaviors, especially never smoking and high-quality diet intake are associated with lower cancer SMR in women and could be helpful in prolonging life expectancy.

    DOI: 10.3390/nu12092520

    Scopus

    その他リンク: https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85089688473&origin=inward

  • The association with dietary patterns and risk of anemia in japanese elderly 査読

    Kito A., Imai E.

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   66 ( 1 )   32 - 40   2020年1月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    © 2020, Center for Academic Publications Japan. All rights reserved. Anemia is a risk factor for frailty. Although various factors can reduce the risk of anemia, information on dietary contributions is limited. This study aimed to evaluate the association between anemia and eating patterns in Japanese elderly. Our study included 6,864 elderly individuals, aged ≥65 y, whose data were obtained from the 2010–2015 National Health and Nutritional Survey, Japan. Anemia was defined as whole blood hemoglobin concentrations <13 g/dL in men, and <12 g/dL in women. We classified eating patterns into 33 food groups, using food items obtained from dietary records, and identified three dietary patterns using principal component analysis method. Participants were assigned and divided into quartiles according to pattern-specific factor scores. We calculated adjusted odds ratios (ORs) for anemia using multivariate logistic regression, and assigned the first quartile (minimum) as the reference. The overall prevalence of anemia was 17.1%. The meats and vegetables eating pattern was characterized by red meat and other vegetables, the Japanese eating pattern by rice and salted or pickled vegetables, and the fruits and vegetables eating pattern by fruits and green-yellow vegetables. Participants in the highest meats and vegetables eating pattern quartile had a 20% lower risk of anemia than those in the lowest quartile (OR 0.81; 95% confidence interval (CI) 0.66–1.00); the Japanese eating pattern participants had a 20% higher risk of anemia (OR 1.28; 95% CI 1.06–1.53). The fruits and vegetables eating pattern participants had no significant change in their risk of anemia. This study may indicate that consuming a high red meat diet prevents anemia in elderly Japanese individuals.

    DOI: 10.3177/jnsv.66.32

    Scopus

    その他リンク: https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85080840755&origin=inward

  • Fish and meat intakes and prevalence of anemia among the Japanese elderly. 査読 国際誌

    Imai E, Nakade M

    Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition   28 ( 2 )   276 - 284   2019年6月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • Oral glucose tolerance and tryptophan metabolism in non-obese and non-insulin-dependent diabetic goto–kakizaki rats fed high-tryptophan diets 査読

    Imai E., Shibata K.

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   64 ( 1 )   48 - 55   2018年1月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    © 2018, Center for Academic Publications Japan. All rights reserved. We investigated oral glucose tolerance and tryptophan (Trp) metabolism in non-obese and non-insulin-dependent diabetic Goto–Kakizaki (GK) rats fed high-Trp diets. Five-week-old male Wistar and GK rats were fed a 20% casein diet (control diet) or the same diet supplemented with 1%, 2%, 3%, or 5% Trp for 58 d. Oral glucose tolerance tests were performed on Days 14 and 28 of the experimental period. Urine as well as livers and blood were collected on the last day of the experiment. The glucose concentration and the amount of Trp metabolites were measured. On Day 14 of the experiment, the incremental blood glucose concentrations integrated over a period of 2 h (∆AUC0-2h) of blood glucose in rats fed the 3% and 5% Trp diets had decreased by 13% and 18%, respectively, compared with that of the control-GK rats. However, no significant differences were found in the rats fed +1% or +2% Trp diets compared with control-GK rats. On Day 28, there were no significant differences found in the ∆AUC0-2hof blood glucose levels in any group including the control-GK group. On the last day, the concentrations of plasma glucose, total cholesterol, and triglyceride did not show differences in any group. There were no specific phenomena observed in the metabolism of Trp in GK rats even when fed an excess of Trp, compared with that of Wistar rats. Oral Trp administration and its continuous use may not improve blood glucose levels in type 2 diabetic rats.

    DOI: 10.3177/jnsv.64.48

    Scopus

    その他リンク: https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85042560014&origin=inward

  • Different Psychosocial Factors Are Associated With Different Intention and Self-Efficacy Toward Eating Breakfast Among Japanese Breakfast Skippers: A Gender Comparison 査読

    Makiko Nakade, Megumi Tsubota-Utsugi, Eri Imai, Nobuyo Tsuboyama-Kasaoka, Nobuo Nishi, Hidemi Takimoto

    29 ( 2 )   102 - 113   2017年3月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    DOI: 10.1177/1010539517691092

    Web of Science

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  • Improved Prevalence of Anemia and Nutritional Status among Japanese Elderly Participants in the National Health and Nutritional Survey Japan, 2003-09. 国際誌

    Imai E, Nakade M, Kasaoka T, Takimoto H

    Journal of Nutrition & Food Sciences   6 ( 3 )   2016年4月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • The physical examination content of the Japanese National Health and Nutrition Survey: temporal changes. 国際誌

    Tanaka H, Imai,S, Nakade M, Imai E, Takimoto H.

    Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition   25 ( 4 )   898 - 910   2016年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Animal protein intake is associated with higher-level functional capacity in elderly adults: the Ohasama study. 査読

    Imai E, Tsubota-Utsugi M, Kikuya M, Satoh M, Inoue R, Hosaka M, Metoki H, Fukushima N, Kurimoto A, Hirose T, Asayama K, Imai Y, Ohkubo T

    Journal of the American Geriatrics Society   62 ( 3 )   426 - 434   2014年3月

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    出版者・発行元:3  

    DOI: 10.1111/jgs.12690

    PubMed

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  • Animal protein intake is associated with higher-level functional capacity in the elderly: The Ohasama study.

    Imai E, Tsubota-Utsugi M, Kikuya M, Satoh M, Inoue R, Hosaka M, Metoki H, Fukushima N, Kurimoto A, Hirose T, Asayama K, Imai Y, Ohkubo T.

    Journal of the American Geriatrics Society   6   426 - 634   2014年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • Animal protein intake is associated with higher-level functional capacity in the elderly: The Ohasama study. 査読

    Imai E, Tsubota-Utsugi M, Kikuya M, Satoh M, Inoue R, Hosaka M, Metoki H, Fukushima N, Kurimoto A, Hirose T, Asayama K, Imai Y, Ohkubo T

    Journal of the American Geriatrics Society   6   626 - 634   2014年

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    記述言語:英語  

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  • Dietary Intake of Nutrients with Adequate Intake Values in the Dietary Reference Intakes for Japanese 査読

    Nobuyo Tsubyama-Kasaoka, Asuka Takizawa, Megumi Tsubota-Utsugi, Makiko Nakade, Eri Imai, Akiko Kondo, Kazue Yoshida, Nagako Okuda, Nobuo Nishi, Hidemi Takimoto

    JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY   59 ( 6 )   584 - 595   2013年12月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:CENTER ACADEMIC PUBL JAPAN  

    The Adequate Intake (AI) values in: the Dietary Reference Intakes for Japanese (DRIs-J) 2010 were mainly determined based on the median intakes from 2 y of pooled data (2005-2006) from the National Health and Nutrition Survey-Japan (NHNS-J). However, it remains unclear whether 2 y of pooled data from the NHNS-J are appropriate for evaluating the intake of the population. To clarify the differences in nutrient intakes determined from 2 and 7 y of pooled data, we analyzed selected nutrient intake levels by sex and age groups using NHNS-J data. Intake data were obtained from 64,624 individuals (age: &gt;= 1 y; 47.4% men) who completed a semi-weighed 1-d household dietary record that was part of the NHNS-J conducted annually in Japan from 2003 to 2009. There were no large differences between the median intakes calculated from 2 or 7 y of pooled data for n-6 or n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs), vitamin D, pantothenic acid, potassium, or phosphorus. When the AI values and median intakes were compared, there was no large difference in the values for n-6 or n-3 PUFAs, pantothenic acid, or phosphorus. Conversely, the AI values for vitamin D and potassium differed from the median intakes of these nutrients for specific sex and age groups, because values were not based on NHNS-J data. Our results indicate that 2 y of pooled data from the NHNS-J adequately reflect the population's intake, and that the current system for determination of AI values will be applicable for future revisions.

    DOI: 10.3177/jnsv.59.584

    Web of Science

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  • Distribution of Vitamin E Intake among Japanese Dietary Supplement and Fortified Food Users: A Secondary Analysis from the National Health and Nutrition Survey, 2003-2009 査読

    Megumi Tsubota-Utsugi, Makiko Nakade, Eri Imal, Nobuyo Tsuboyama-Kasaoka, Miho Nozue, Keizo Umegaki, Takeshi Yoshizawa, Nagako Okuda, Nobuo Nishi, Hidemi Takimoto

    JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY   59 ( 6 )   576 - 583   2013年12月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:CENTER ACADEMIC PUBL JAPAN  

    This study was performed to: (1) assess the prevalence of dietary supplement and fortified food use, (2) examine the differences in vitamin E intake with and without dietary supplementation and/or fortified food use, and (3) determine whether some individuals consume vitamin E above the tolerable upper intake level (UL). Data were obtained from 64,624 individuals (age, &gt;= 1 y; 47.4% males) who completed a 1-d household dietary assessment that was part of the National Health and Nutrition Survey conducted in Japan, 2003-2009. The survey also obtained information on the brand or generic name of each dietary supplement or fortified food reported, including their ingredients, through dietary assessment. The prevalence of a potential risk of excess was estimated by the proportion of persons above the age-/sex-specific ULs provided by the Dietary Reference Intakes for Japanese 2010. Supplement use was reported by 5.8% of men and 7.7% of women, whereas fortified food consumption was reported by only 2.9% of men and 3.6% of women. Use of dietary supplements was most common among older women, whereas use of fortified foods was most common among younger women. Both dietary supplement and fortified food use accounted for maximum vitamin E intake; however, the use of dietary supplements and fortified foods had little effect on the median and 95th percentile intake values. None of the subjects consumed nutrients above the UL. The collected data confirm that the use of both dietary supplements and fortified foods contributes a small amount to nutrient intake in Japanese subjects.

    DOI: 10.3177/jnsv.59.576

    Web of Science

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  • Changes in B-Group Vitamin Status in Adenine-Induced Chronic Renal Failure Rats 査読

    Eri Imai, Mitsue Sano, Tsutomu Fukuwatari, Katsumi Shibata

    BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY   77 ( 5 )   1108 - 1110   2013年5月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:TAYLOR & FRANCIS LTD  

    The purpose of this study was to determine the effects of chronic renal failure (CRF) on B-group vitamin status using model rats in which adenine-induced CRF. We measured B-groups vitamins in the urine, blood, liver, and kidney. These results showed that renal failure affected the distribution, metabolism, and renal clearance of water-soluble vitamins, and that the effects were different with each vitamin.

    DOI: 10.1271/bbb.120941

    Web of Science

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  • Dietary reference intakes for Japanese 2010: Carbohydrates 招待

    Kazuhiko Yamada, Nobuyo Tsuboyama-Kasaoka, Toshinao Goda, Kyoko Saito, Toshikazu Yamanouchi, Tetsuji Yokoyama, Osamu Chonan, Eri Imai, Makiko Nakade, Seiichiro Aoe

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S53 - S56   2013年4月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    The Dietary Reference Intakes (DRIs) of carbohydrates and dietary fiber were determined for Japanese. The estimated average requirement (EAR) and recommended dietary allowance (RDA) for carbohydrates were not determined because of insufficient data. The tentative dietary goal for preventing lifestyle-related diseases (DG) for children aged 1 y and above was determined for carbohydrates (% energy). In addition, the DG for adults aged 18 y and above was determined for dietary fiber. Dietary fiber intake is associated with myocardial infarction
    therefore, the DG was determined on the basis of the results of a meta-analysis and the median dietary fiber intake of Japanese. The DG for alcohol was not determined because of insufficient data.

    DOI: 10.3177/jnsv.59.S53

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  • Dietary Reference Intakes for Japanese 2010: Water-Soluble Vitamins 査読

    Katsumi Shibata, Tsutomu Fukuwatari, Eri Imai, Takashi Hayakawa, Fumio Watanabe, Hidemi Takimoto, Toshiaki Watanabe, Keizo Umegaki

    JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY   59   S67 - S82   2013年2月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:CENTER ACADEMIC PUBL JAPAN  

    A potential approach for determining the estimated average requirement (EAR) is based on the observation that a water-soluble vitamin or its catabolite(s) can be detected in urine. In this approach, the urinary excretion of a water-soluble vitamin or its catabolite(s) increase when the intake exceeds the requirement. This approach is applied to vitamin B-1, vitamin B-2 and niacin. A second approach is to determine the blood concentration. In this case, the requirement is indicated by a value rather than a threshold level. The second approach is applied to vitamin B-6, vitamin B-12, folate, and vitamin C. The recommended dietary allowance (RDA) was calculated by multiplying the EAR by 1.2. For pantothenic acid and biotin, there were insufficient data for determining the EAR. Thus, adequate intakes were set based on food surveillance data.

    Web of Science

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  • Dietary Reference Intakes for Japanese 2010: Fat-Soluble Vitamins 査読

    Kiyoshi Tanaka, Junji Terao, Yoshihiro Shidoji, Hiroshi Tamai, Eri Imai, Toshio Okano

    JOURNAL OF NUTRITIONAL SCIENCE AND VITAMINOLOGY   59   S57 - S66   2013年2月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:CENTER ACADEMIC PUBL JAPAN  

    We have determined the Dietary Reference Intakes for fat-soluble vitamins (vitamin A, vitamin D, vitamin E, and vitamin K) for the Japanese. Regarding vitamin A, the estimated average requirement (EAR) and the recommended dietary allowance (RDA) were defined for those aged 1 y old and over. For vitamin D, vitamin E, and vitamin K, the EAR or RDA was not adopted, because of the insufficient data available. Thus, the adequate intake (AI) was determined for those vitamins based on the food surveillance data and biomarkers for each vitamin. The AI for vitamin D was decided as the median intake of vitamin D in the population with a circulating 25-hydroxy vitamin D level which was high enough for bone health. The basis for the AT for vitamin E was the median intake of a-tocopherol in the healthy population considering the lack of unfavorable health consequences attributable to its deficiency. The AT for vitamin K was determined as the vitamin K intake, required to avoid blood coagulation abnormalities. The tolerable upper intake level (UL) was determined for vitamin A, vitamin D and vitamin E, but not for vitamin K, since no adverse effects have been reported even with its high dosage.

    Web of Science

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  • Dietary intake of nutrients with Adequate Intake values in the Dietary Reference Intakes for Japanese.

    Tsuboyama-Kasaoka N, Takizawa A, Tsubota-Utsugi M, Nakade M, Imai E, Kondo A, Yoshida K, Okuda N, Nishi N, Takimoto H

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   584 - 595   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Changes of B-group vitamin status in adenine-induced chronic renal failure rats.

    Imai E, Sano M, Fukuwatari T, and Shibata K

    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   77   1108 - 1110   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • Evaluation of the prevalence of iodine intakes from four 3-day dietary records above the tolerable upper intake level in a Japanese population.

    Tsubota-Utsugi M, Imai E, Nakade M, Matsumoto T, Tsuboyama-Kasaoka N, Nishi N, Tsubono Y

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   310 - 316   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Historical overview of the establishment of Dietary Reference Intakes for Japanese.

    Tsuboyama-Kasaoka N, T.Utsugi M, Imai E, Nakade M, Kasuga M

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S6 - S8   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Systematic classification of evidence for Dietary Reference Intakes for Japanese 2010 (DRIs-J 2010) in adults and future prospects of DRIs in Asian countries.

    Nakade M, Imai E, Tsubota-Utsugi M, Tsuboyama-Kasaoka N, Takimoto H

    Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition   22   474 - 489   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Distribution of vitamin E intake among Japanese dietary supplement and fortified food users: a secondary analysis from the National Health and Nutrition Survey, 2003-2009.

    Tsubota-Utsugi M, Nakade M, Imai E, Tsuboyama-Kasaoka N, Nozue M, Umegaki K, Yoshizawa T, Okuda N, Nishi N, Takimoto H

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   576 - 583   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • 政府が策定する食事指針・ガイドにおける食事摂取基準の活用状況

    孫田みなみ、笠岡(坪山)宜代、瀧沢あす香、坪田(宇津木)恵、今井絵理、岡純

    栄養学雑誌   71   S56 - S63   2013年

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • 食事摂取基準の策定システム構築に関する研究~国内外のガイドラインの作成手順とレビューシステム~

    今井絵理,坪田(宇津木)恵,中出麻紀子,笠岡(坪山)宜代

    栄養学雑誌   71   S15 - S25   2013年

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • Dietary reference intakes for Japanese 2010: Carbohydrates

    Yamada K, Tsuboyama-Kasaoka N, Goda T, Saito K, Yamanouchi T, Yokoyama T, Chonan O, Imai E, Nakade M,

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S53 - S56   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Dietary Reference Intakes for Japanese 2010: Fat-soluble vitamins.

    Tanaka K, Terao J, Shidoji Y, Tamai H, Imai E, Okano T

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S57 - S66   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Dietary reference intakes for Japanese 2010: Water-soluble Vitamins.

    Shibata K, Fukuwatari T, Imai E, Hayakawa T, Watanabe F, Takimoto H, Watanabe T, and Umegaki K

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S67 - S82   2013年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Dietary reference intakes for Japanese 2010: Carbohydrates 査読

    Yamada K, Tsuboyama-Kasaoka N, Goda T, Saito K, Yamanouchi T, Yokoyama T, Chonan O, Imai E, Nakade M

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S53 - S56   2013年

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    記述言語:英語  

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  • Systematic classification of evidence for Dietary Reference Intakes for Japanese 2010 (DRIs-J 2010) in adults and future prospects of DRIs in Asian countries. 査読

    Nakade M, Imai E, Tsubota-Utsugi M, Tsuboyama-Kasaoka N, Takimoto H

    Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition   22 ( 474 )   489   2013年

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    記述言語:英語  

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  • Historical overview of the establishment of Dietary Reference Intakes for Japanese. 査読

    Tsuboyama-Kasaoka N, T.Utsugi M, Imai E, Nakade M, Kasuga M

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S6 - S8   2013年

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    記述言語:英語  

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  • Evaluation of the prevalence of iodine intakes from four 3-day dietary records above the tolerable upper intake level in a Japanese population. 査読

    Tsubota-Utsugi M, Imai E, Nakade M, Matsumoto T, Tsuboyama-Kasaoka N, Nishi N, Tsubono Y

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   310 - 316   2013年

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    記述言語:英語  

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  • Dietary reference intakes for Japanese 2010: Water-soluble Vitamins. 査読

    Shibata K, Fukuwatari T, Imai E, Hayakawa T, Watanabe F, Takimoto H, Watanabe T, Umegaki K

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S67 - S82   2013年

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    記述言語:英語  

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  • Dietary Reference Intakes for Japanese 2010: Fat-soluble vitamins. 査読

    Tanaka K, Terao J, Shidoji Y, Tamai H, Imai E, Okano T

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   59   S57 - S66   2013年

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    記述言語:英語  

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  • The Urinary Excretory Ratio of Nicotinamide Catabolites Was Associated with the Conversion Ratio of Tryptophan to Nicotinamide in Growing Rats Fed a Niacin-Free 20% Casein Diet 査読

    Katsumi Shibata, Eri Imai, Mitsue Sano, Tsutomu Fukuwatari

    BIOSCIENCE BIOTECHNOLOGY AND BIOCHEMISTRY   76 ( 1 )   186 - 188   2012年1月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:TAYLOR & FRANCIS LTD  

    Weaning rats were fed a niacin-free 20% casein diet. Twenty-four-h-urine samples were collected, and nicotinamide and its catabolites were measured. A correlation was found between the urinary excretory ratio of nicotinamide catabolites (N-1-methyl-2-pyridone-5-carboxamide + N-1-methyl-4-pyridone-3-carboxamide)/N-1-methylnicotinamide and the tryptophan-nicotinamide conversion ratio during growing period of the rats. This indicates the possibility that the conversion ratio can be deduced from the excretory ratio.

    DOI: 10.1271/bbb.110564

    Web of Science

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  • The urinary excretory ratio of nicotinamide catabolites is associated with the conversion ratio of tryptophan to nicotinamide in growing rats fed a niacin-free 20% casein diet.

    Shibata K, Imai E, Sano M, Fukuwatari T

    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   76   186 - 188   2012年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • Urinary excretion of water-soluble vitamins increases in streptozotocin-induced diabetic rats without decreases in liver and blood vitamin contents.

    Imai E, Sano M, Fukuwatari T, Shibata K

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   58   54 - 58   2012年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • Urinary excretion of water-soluble vitamins increases in streptozotocin-induced diabetic rats without decreases in liver and blood vitamin contents. 査読

    Imai E, Sano M, Fukuwatari T, Shibata K

    Journal of Nutritional Science and Vitaminology   58   54 - 58   2012年

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    記述言語:英語  

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  • Relationship of homocysteine and homocysteine-related vitamins to bone mineral density in Japanese patients with type 2 diabetes 査読

    Chizumi Yamada, Shimpei Fujimoto, Kaori Ikeda, Yuki Nomura, Ami Matsubara, Miwako Kanno, Kenichiro Shide, Kiyoshi Tanaka, Eri Imai, Tsutomu Fukuwatari, Katsumi Shibata, Nobuya Inagaki

    JOURNAL OF DIABETES INVESTIGATION   2 ( 3 )   233 - 239   2011年6月

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   出版者・発行元:WILEY-BLACKWELL  

    Aims/Introduction:
    To estimate nutritional risk factors for osteoporosis in patients with type 2 diabetes, bone mineral density, homocysteine level, and intakes and levels of Hcy-related vitamins including folate, vitamin B(6) and vitamin B(12) were analyzed in a cross-sectional study.
    Materials and Methods:
    Lumbar spine and femoral neck bone mineral density, serum concentrations of vitamin B(6), vitamin B(12), and folate and plasma homocysteine levels were measured in 125 Japanese patients with type 2 diabetes. Nutrient intake values were evaluated using a food frequency questionnaire.
    Results:
    Homocysteine was inversely correlated with bone mineral density, and with both dietary intake and serum concentration of folate. Intake of green vegetables was correlated with intake and level of folate and homocysteine levels. When the population was analyzed across the quartiles, bone mineral density, serum folate concentration, folate intake and intake of green vegetables were lowest in the highest homocysteine group.
    Conclusions:
    In patients with type 2 diabetes, the nutritional status of folate might affect the homocysteine level, a putative risk factor for osteoporosis. (J Diabetes Invest, doi: 10.1111/j.2040-1124.2010.00088.x, 2011).

    DOI: 10.1111/j.2040-1124.2010.00088.x

    Web of Science

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  • Relationship of homocysteine and homocysteinerelated vitamins to bone mineral density in Japanese patients with type 2 diabetes.

    Yamada C, Fujimoto S, Ikeda K, Nomura Y, Matsubara A, Kanno M, Shide K, Tanaka K, Imai E, Fukuwatari T, Shibata K, Inagaki N

    Journal of Diabetes Investigation   2   233 - 239   2011年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

  • ストレプトゾトシン誘発糖尿病ラットのトリプトファン-ニコチンアミド代謝-摂取ビタミン量との関係-

    今井絵理,佐野光枝,福渡努,柴田克己

    日本栄養・食糧学会誌   64   313 - 321   2011年

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • Association between 24 h urinary α-tocopherol catabolite, 2, 5, 7, 8-tetramethyl-2(2'-carboxyethyl)-6-hydroxychroman (α-CEHC) and α-tocopherol intake in intervention and cross-sectional studies.

    Imai E, Tsuji T, Sano M, Fukuwatari T, Shibata K

    Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition   20   507 - 513   2011年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(主担当)  

  • ストレプトゾトシン誘導糖尿病ラットのトリプトファン-ニコチンアミド代謝 ―摂取ビタミン量との関係―:—摂取ビタミン量との関係—

    今井 絵理, 佐野 光枝, 福渡 努, 柴田 克己

    日本栄養・食糧学会誌   64 ( 5 )   313 - 321   2011年

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:日本栄養・食糧学会  

    トリプトファン (Trp) の異化代謝にはビタミンB<SUB>1</SUB>, B<SUB>2</SUB>, B<SUB>6</SUB>が関わっている。そこで, 低用量, 中用量, 十分量のビタミン混合を含む飼料を投与した時にTrp異化代謝がどのように変動するのかを, 健常ラットと糖尿病ラットを用いて比較した。健常ラットにおいても, 糖尿病ラットにおいても, 飼料中のビタミン混合含量の差異はTrp異化代謝には全く影響をおよぼさなかった。糖尿病ラットにおけるTrp-ニコチンアミド (Nam) 転換率は健常ラットの1/3程度にまで低下していた。<I>N</I><SUP>1</SUP>-メチルニコチンアミドが体内に蓄積しやすい代謝状態にあった。この現象は体内の遊離状態のNam濃度の上昇を引き起こす可能性がある。遊離型のNamは, poly (ADP-ribose) 合成酵素やヒストンデアセチラーゼなど種々の酵素の阻害剤である。したがって, 糖尿病時にはNam代謝変動による影響が表れる可能性があり, さらなる研究が必要である。

    DOI: 10.4327/jsnfs.64.313

    CiNii Books

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    その他リンク: http://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/2010815008

  • Association between 24 h urinary α-tocopherol catabolite, 2, 5, 7, 8-tetramethyl-2(2'-carboxyethyl)-6-hydroxychroman (α-CEHC) and α-tocopherol intake in intervention and cross-sectional studies. 査読

    Imai E, Tsuji T, Sano M, Fukuwatari T, Shibata K

    Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition   20 ( 4 )   507 - 513   2011年

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    記述言語:英語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)  

    Web of Science

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  • 糖尿病患者におけるビタミン摂取量および尿中ビタミン排泄量についての検討

    福井富穂,今井絵理,福渡努,岩川裕美,卯木智,前川聡,柏木厚典,柴田克己

    日本病態栄養学雑誌   13   123 - 131   2010年

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    記述言語:日本語   掲載種別:研究論文(学術雑誌)   参加形態:共同(副担当)  

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書籍等出版物

  • 応用栄養学 第5版(新食品・栄養科学シリーズ)

    福渡 努,岡本 秀己(編)( 担当: 分担執筆)

    化学同人  2021年2月  ( ISBN:9784759816464

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    担当ページ:第2章食事摂取基準の基礎的理解   記述言語:日本語   著書種別:教科書・概説・概論

  • 公衆栄養学 (ステップアップ栄養・健康科学シリーズ)

    今井絵理, 荒牧礼子( 担当: 共編者(共編著者))

    化学同人  2020年3月 

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  • 公衆栄養学 (ステップアップ栄養・健康科学シリーズ)

    荒牧礼子,今井絵理(編)( 担当: 編集)

    化学同人  2019年12月 

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    記述言語:日本語   著書種別:教科書・概説・概論

  • 公衆栄養学 改訂第5版(健康・栄養科学シリーズ)

    国立健康, 栄養研究( 担当: 分担執筆 範囲: 国民健康・栄養調査)

    南光堂  2019年 

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  • 応用栄養学―ライフステージ別の栄養ケア・マネジメントを正しく理解するために (ステップアップ栄養・健康科学シリーズ)

    北島 幸枝(編)( 担当: 分担執筆)

    化学同人  2017年9月  ( ISBN:759819002

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    記述言語:日本語   著書種別:教科書・概説・概論

  • 応用栄養学―ライフステージ別の栄養ケア・マネジメントを正しく理解するために (ステップアップ栄養・健康科学シリーズ)

    北島 幸枝( 担当: 分担執筆 範囲: 成長期)

    化学同人  2017年9月 

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  • 新版 公衆栄養学実習ワークブック

    徳留裕子,東あかね(編)( 担当: 分担執筆)

    みらい  2016年7月 

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    記述言語:日本語   著書種別:教科書・概説・概論

  • 新版 公衆栄養学実習ワークブック

    徳留裕子, 東あかね( 担当: 分担執筆 範囲: 日本人の食事摂取基準、国民健康・栄養調査)

    みらい  2016年7月 

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  • 公衆栄養学 改訂第5版(健康・栄養科学シリーズ)

    国立健康・栄養研究所(監修)( 担当: 分担執筆)

    南江堂  2015年3月 

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    記述言語:日本語   著書種別:教科書・概説・概論

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MISC

  • フレイル予防に有効な食事に関する栄養疫学研究

    今井 絵理

    日本栄養・食糧学会誌   75 ( 6 )   285 - 290   2022年12月

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    記述言語:日本語   掲載種別:速報,短報,研究ノート等(大学,研究機関紀要)   参加形態:共同(主担当)  

    DOI: https://doi.org/10.4327/jsnfs.75.285

  • フレイルを防ぐために今からできること

    今井 絵理

    日経ヘルス   62 - 63   2022年12月

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    記述言語:日本語   掲載種別:記事・総説・解説・論説等(商業誌、新聞、ウェブメディア)   出版者・発行元:日経PBマーケティング   参加形態:共同(主担当)  

  • 抗炎症作用を有する食事と高次生活機能低下との関連 大迫研究

    佐藤 桂子, 今井 絵理, 坪田 恵[宇津木], 佐藤 倫広, 村上 任尚, 辰巳 友佳子, 井上 隆輔, 浅山 敬, 菊谷 昌浩, 野村 恭子, 目時 弘仁, 寶澤 篤, 今井 潤, 大久保 孝義

    日本栄養・食糧学会大会講演要旨集   74回   240 - 240   2020年4月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:(公社)日本栄養・食糧学会  

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  • 高たんぱく食生活と耐糖能異常発症リスクとの関連 岩手県大迫町における追跡から

    今井 絵理, 坪田 恵, 宇津木, 伊藤 美沙, 佐藤 倫広, 菊谷 昌浩, 浅山 敬, 井上 隆輔, 村上 慶子, 松田 彩子, 村上 任尚, 野村 恭子, 目時 弘仁, 今井 潤, 大久保 孝義

    日本栄養・食糧学会大会講演要旨集   71回   352 - 352   2017年4月

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    記述言語:日本語   出版者・発行元:(公社)日本栄養・食糧学会  

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  • Systematic classification of evidence for dietary reference intakes for Japanese 2010 (DRIs-J 2010) in adults and future prospects of DRIs in Asian countries (vol 22, pg 474, 2013)

    Maidco Nakade, Eri Imai, Megumi Tsubota-Utsugi, Nobuyo Tsuboyama-Kasaoka, Hidemi Takimoto

    ASIA PACIFIC JOURNAL OF CLINICAL NUTRITION   23 ( 1 )   181 - 181   2014年

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    記述言語:英語   出版者・発行元:H E C PRESS, HEALTHY EATING CLUB PTY LTD  

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受賞

  • 2022年度 日本栄養·食糧学会 奨励賞

    2022年6月   公益社団法人 日本栄養・食糧学会  

    今井絵理

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    受賞区分:国内外の国際的学術賞  受賞国:日本国

  • 2015年度 ネスレ論文賞

    2015年11月   ネスレ栄養科学会議  

    今井絵理

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    受賞区分:国内学会・会議・シンポジウム等の賞  受賞国:日本国

  • ネスレ論文賞

    2015年10月   ネスレ栄養科学会議  

    今井 絵理

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共同研究・競争的資金等の研究課題

  • 高齢者の虚弱化に関連する要因を食から探る

    研究課題/領域番号:17K12921  2017年4月 - 2023年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業  若手研究(B)

    今井 絵理

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    配分額:4160000円 ( 直接経費:3200000円 、 間接経費:960000円 )

    本研究は高齢者の機能低下要因と食事との関係に着目し,フレイル予防に有効な食事を明らかにすることを目的としている。申請者は近年にかけて急速に平均寿命および健康寿命が延びてきた滋賀県に注目し,滋賀県民栄養調査結果を用いた解析を行ってきた。これまで食事・喫煙・飲酒・運動・睡眠の5ライフスタイル要因から,健康的な行動を各1点とする健康行動スコアを作成しこの組み合わせが多いほど死亡率が低いことを明らかにした(Nutrients 2020)。昨年度はこの健康行動スコアのトレンドについての解析を行い最近約10年間で男性は全年齢階級,女性は65歳以上でライフスタイル関連要因を組み合わせておこなう滋賀県民が増加していることを明らかにした。
    今年度は上記で明らかとなったトレンド研究についてさらなる解析を行った。女性において健康行動スコアの上昇がみられた65歳以上と低下した65歳未満に分けて解析した結果,食事の質が高い者の割合は10年間で年齢に関わらず減少したが65歳以上でその減少程度は小さかった。65歳以上女性において食事1点群の減少はなぜ抑えられたのかについて調べた。食事1点は食事摂取基準のスコアの合計点で評価しており栄養素ごとに基準を満たす者の割合(2004年と2015年)の変化量を調べた。65歳未満女性ではほぼすべての栄養素(エネルギー調整済み)で基準を満たす者が有意に減少,一方65歳以上女性ではたんぱく質摂取量で充足が維持,脂質摂取量が目標量を満たす者は増加傾向,ビタミン・ミネラルは充足者が減少したが,65歳未満と比べて減少の程度は小さかった。
    今年度は上記で明らかとなった研究成果について,国内・国際学会発表や学術雑誌への論文投稿を中心に行い,国際学会および国内学会で十分に成果を発表することができた。英語論文については国際誌に投稿し,査読結果が返ってきたため,現在修正中である。

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  • 食事パターンと糖尿病に関する横断的、縦断的栄養疫学研究

    研究課題/領域番号:26750063  2014年4月 - 2017年3月

    日本学術振興会  科学研究費助成事業  若手研究(B)

    今井 絵理

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    配分額:3770000円 ( 直接経費:2900000円 、 間接経費:870000円 )

    本研究は、日本人における糖尿病者の推移を明らかにすること(研究1)、地域在住日本人を対象に耐糖能異常と食事パターンとの関連について明らかにすること(研究2)を目的に研究を行った。研究1:2002年から2012年まで(最近11年間)の糖尿病年齢調整有病率のトレンドは男性で増加していたが女性では関連は認められなかった。男性では60歳以上で増加していることが明らかになった。研究2:約16年間の追跡において、高たんぱく食パターンのスコアが高い群で低い群に比べて耐糖能異常発症リスクが約5割増加していることが明らかとなった。高たんぱく食を中心とした食事は耐糖能異常発症リスクを増大させる可能性が示唆された。

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担当経験のある科目(授業)

  • 栄養疫学論

    2015年4月 - 現在 機関名:滋賀県立大学

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    科目区分:学部専門科目 

  • 公衆栄養学

    2015年4月 - 現在 機関名:滋賀県立大学

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    科目区分:学部専門科目 

  • 公衆栄養学実習

    2015年4月 - 現在 機関名:滋賀県立大学

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    科目区分:学部専門科目 

  • 応用栄養学Ⅰ

    2015年4月 - 現在 機関名:滋賀県立大学

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    科目区分:学部専門科目 

  • 応用栄養学Ⅱ

    2015年4月 - 現在 機関名:滋賀県立大学

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    科目区分:学部専門科目 

  • 応用栄養学実習

    2015年4月 - 現在 機関名:滋賀県立大学

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    科目区分:学部専門科目 

  • 管理栄養士総合演習

    機関名:滋賀県立大学

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  • 栄養疫学論

    機関名:滋賀県立大学

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  • 応用栄養学実習

    機関名:滋賀県立大学

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  • 応用栄養学

    機関名:滋賀県立大学

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  • 公衆栄養学実習

    機関名:滋賀県立大学

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  • 公衆栄養学

    機関名:滋賀県立大学

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