Updated on 2024/04/05

写真a

 
AOKI Rumiko
 
Organization
Faculty of Human Cultures
Department
School of Human Cultures Department of Nutrition
Title
Associate Professor
E-mail
メールアドレス
External link

Message

  • 給食施設では、衛生・安全管理の業務内容だけでも未整理な部分が多く、慣習が優先されることもあり、各施設の対応には「差」が確認されています。また、給食現場の人手不足は深刻で、円滑で安全な給食業務への妨げとなっています。
     現在進めている研究は、これら給食の生産・提供現場で課題となっている点に着眼し、実務に就く栄養士・管理栄養士の業務内容の整理や改善へ寄与することを目的としています。

Education

  • Ryukoku University   Graduate School, Division of Agriculture

      More details

    Country: Japan

Degree

  • Ph.D. ( 2022.3   Ryukoku University )

Research Field

  • Foodservice Management

  • Cookery Science

Research Experience

  • The University of Shiga Prefecture   School of Human Cultures   Associate Professor

    2023.4

  • The University of Shiga Prefecture   School of Human Cultures Food Science and Nutrition Course   Associate Professor

    2023.4

Association Memberships

▼display all

Research Areas

  • Life Science / Nutrition science and health science  / 給食経営管理学および調理科学・給食施設,衛生管理,品質管理,嚥下調整食,スマートミール

Committee Memberships

  • 健康な食・食環境コンソーシアム   技術審査委員  

    2023.4   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本食生活学会   第67回大会運営委員  

    2023.4 - 2023.10   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本給食経営管理学会   産学連携委員  

    2021.10   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本給食経営管理学会   スマートミール審査委員  

    2021.4   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 日本給食経営管理学会   研修委員  

    2019.10 - 2021.10   

      More details

    Committee type:Academic society

  • 北九州市教育委員会   学校給食調理等業務委託業者選考委員  

    2020.4 - 2021.3   

      More details

    Committee type:Municipal

  • 北九州市教育委員会学校給食審議会   学校給食審議委員  

    2014.4 - 2016.3   

      More details

    Committee type:Municipal

▼display all

Available Technology

  • 給食施設の衛生管理に関する実態調査 事業所給食の持続的な食環境整備の促進

Papers

  • 「健康な食事・食環境」認証制度スマートミール給食部門において更新が認めらえた事業所におけるスマートミール提供状況 Reviewed

    田丸淳子,佐藤美紀,青木るみ子

    日本給食経営管理学会誌   18 ( 1 )   7 - 17   2024.3

     More details

    Authorship:Last author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • 大量調理施設での安全・安心-衛生管理の現状と今後の展望- Invited

    青木るみ子

    日本食生活学会誌   34 ( 3 )   141 - 150   2023.12

     More details

    Authorship:Lead author, Last author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • 我が国の給食施設の食中毒発生状況と衛生管理の実態

    青木るみ子

    2021.11

     More details

    Authorship:Lead author, Last author, Corresponding author   Publishing type:Doctoral thesis  

  • 食中毒統計調査結果(2000~2018年)を用いた給食施設における食中毒発生状況の現状分析 Reviewed

    青木るみ子,山﨑正幸,朝見祐也

    日本栄養士会雑誌   64   29 - 40   2021.5

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • テンペの呈味性向上に関する研究 Reviewed

    甲斐達男,上森洋子,緒方冴香,田中貴絵,青木るみ子

    日本食品・機械研究誌   40 ( 4 )   113 - 123   2021.4

     More details

    Authorship:Last author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (conference, symposium, etc.)  

  • 給食施設内設置冷蔵庫取っ手の洗浄方法の検討 Reviewed

    青木るみ子,甲斐達男,竹之山愼一,朝見祐也

    日本調理食品研究会誌   26 ( 3 )   36 - 99   2021.3

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (conference, symposium, etc.)  

  • 給食器具洗浄用スポンジタワシの洗浄方法の検 討~洗浄直後のスポンジタワシ表面に対するATPふき取り検査法を用いた評価~ Reviewed

    青木るみ子,竹之山愼一,朝見祐也

    日本給食経営管理学会誌   14 ( 2 )   78 - 84   2020.9

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • 高齢者対象弁当企画を介した食生活支援活動 Reviewed

    青木るみ子,境田靖子

    西南女学院大学紀要   22   101 - 109   2018.3

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  • Endothelial dysfunction precedes Atherosclerotic lesions and platelet ctivation in high fat diet-induced prothrombotic state. Reviewed

    117   529 - 535   2006.4

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • アルギニンによる血管拡張機能増強効果に対する抗酸化ビタミンの影響に関する研究 Reviewed

    田川 辰也 、青木 るみ子、他3名

    西南女学院大学紀要   21   125 - 134   2017.3

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  • 大学連携事業としての地域密着型食育活動の展開~2014年度事業概要ならびに成果報告~ Reviewed

    青木 るみ子、田川 辰也 、辻澤 利行、他4名

    西南女学院大学紀要   20   77 - 86   2016.3

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  • 給食管理実習のための栄養計算ソフトウェアの開発 Reviewed

    清末達人、青木るみ子、石本祐子、境田靖子

    西南女学院大学紀要   19   119 - 125   2015.3

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  • 施設入居高齢者の身体計測値の経時的変化と非侵襲的栄養評価指標の検討 Reviewed

    青木るみ子,坂井孝,後藤由美子,中村亜紀

    羽衣国際大学紀要   6   31 - 38   2011.3

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  • 施設入居高齢者の栄養評価指標の検討~非侵襲的身体計測値の利用~ Reviewed

    青木るみ子,坂井孝,後藤由美子,中村亜紀

    羽衣国際大学紀要   5   25 - 30   2010.3

     More details

    Authorship:Lead author, Corresponding author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)  

  • Inpaired spontaneous Thrombolytic activity in elderly and in habitual smokers, as measured by a new global thrombosis test. Reviewed

    114   781 - 784   2003.4

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

▼display all

Books etc

  • 給食施設における栄養情報提供ガイド(2022年)

    公益社団法人 日本給食サービス協会,一般社団法人日本給食経営管理学会  2022.9 

     More details

    Total pages:66   Language:Japanese  

  • Nブックス新版給食経営管理論(第2版) Reviewed

    岩井達,名倉秀子,松崎政三,朝見祐也,青木るみ子,他11名( Role: Contributor第2章1.6「事業所給食」p.30~34)

    建帛社  2021.11 

     More details

    Total pages:236   Responsible for pages:30~34   Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

  • 管理栄養士養成のための栄養学教育モデル・コア・カリキュラム準拠第12巻 給食経営管理論実習給食の運営の実際と給食経営管理の総合的理解 Reviewed

    富田教代,神田知子,朝見祐也,青木るみ子,他11名( Role: Contributor第3章 6)p.57~58 第4章 3)~5)p.68~75)

    医歯薬出版株式会社  2021.3 

     More details

    Total pages:104   Responsible for pages:57~58,68~75   Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

  • 管理栄養士講座 三訂給食経営管理論 Reviewed

    朝見祐也,小松龍史,外山健二,青木るみ子,他12名( Role: Contributor第16章p.171~173,第21章p.221~225)

    建帛社  2017.4 

     More details

    Total pages:244   Responsible for pages:171~173,221~225   Language:Japanese   Book type:Textbook, survey, introduction

Research Projects

  • 勤労者の健康の維持・増進に寄与する事業所給食の規模別、提供システム別にみた食事と栄養管理の評価

    2023.10

    日本給食経営管理学会  第14回日本給食経営管理学会研究助成 

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s)  Grant type:Competitive

  • 勤労者の健康の維持・増進に寄与する事業所給食の規模別、提供システム別にみた食事と栄養管理の評価

    2022.10 - 2023.9

    日本給食経営管理学会  第13回日本給食経営管理学会研究助成 

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s)  Grant type:Competitive

  • だいすき にっぽん-子どもたちに伝えたい「食」と「あそび」と「ことば」 西南女学院で「日本の伝統文化」にふれてみようー

    2022.4 - 2023.3

    一般社団法人全国栄養士養成施設協会  令和3年度社会貢献活動助成 

      More details

    Authorship:Principal investigator  Grant type:Competitive

  • 勤労者の健康の維持・増進に寄与する事業所給食の規模別、提供システム別にみた食事と栄養管理の評価

    2021.10 - 2022.9

    日本給食経営管理学会  第12回日本給食経営管理学会研究助成 

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s)  Grant type:Competitive

Presentations

  • 勤労者の健康の維持・増進に寄与する事業所給食の規模別、提供システム別にみた食事と栄養管理の評価(学会助成研究報告第2報) Invited

    田丸淳子,青木るみ子,佐藤美紀

    第18回日本給食経営管理学会総会  2023.11  日本給食経営管理学会

     More details

    Event date: 2023.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (invited, special)  

    Country:Japan  

  • 大量調理施設での安全・安心-衛生管理の現状と今後の展望- Invited

    青木るみ子

    第67回日本食生活学会大会  2023.10  日本食生活学会

     More details

    Event date: 2023.10

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (keynote)  

    Venue:龍谷大学響都ホール   Country:Japan  

  • 勤労者の健康の維持・増進に寄与する事業所給食の規模別、提供システム別にみた食事と栄養管理の評価(学会助成研究報告第1報) Invited

    田丸淳子,青木るみ子,佐藤美紀

    第17回日本給食経営管理学会総会  2022.11  日本給食経営管理学会

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (invited, special)  

    Country:Japan  

  • 給食の生産・提供現場における衛生管理の課題と現状 Invited

    守口・門真集団給食研究会研修会  2024.3  守口・門真集団給食研究会(大阪府)

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 給食施設における食中毒発生状況および中小規模給食施設の衛生管理体制の課題 Invited

    R5年度第2回給食施設関係職員研修会  2024.2  大津市保健所(滋賀県)

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食物アレルギーの基礎-食物アレルギーに対応するために-給食施設における食物アレルギー事故防止対策・災害時の給食施設の対応 Invited

    R5年度保育士等キャリアアップ研修分野④食育・アレルギー対応食育・アレルギー研修  2024.2  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 給食施設の現状と課題 Invited

    R5年度栄養士研修  2023.10  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食物アレルギーの基礎-食物アレルギーに対応するために-給食施設における食物アレルギー事故防止対策・災害時の給食施設の対応 Invited

    R4年度保育士等キャリアアップ研修分野④食育・アレルギー対応食育・アレルギー研修  2023.1  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 施設でのコロナ発生時における調理等対応について Invited

    R4年度北九州市福祉事業団給食研修  2022.8  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 施設での感染症発生時における調理等対応について-事業継続計画(BCP)の検討 Invited

    R4年度北九州市福祉事業団給食研修  2022.8  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食物アレルギーの基礎-食物アレルギーに対応するために-給食施設における食物アレルギー事故防止対策・災害時の給食施設の対応 Invited

    R3年度保育士等キャリアアップ研修分野④食育・アレルギー対応食育・アレルギー研修  2022.1  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食物アレルギーの基礎-食物アレルギーに対応するために-・災害時の給食施設の対応 Invited

    R2年度保育士等キャリアアップ研修分野④食育・アレルギー対応食育・アレルギー研修  2021.1  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食物アレルギーの基礎・給食施設における衛生管理体制に関するアンケート調査集計結果 Invited

    R元年保育所(園)調理員研修  2019.12  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 中小規模給食施設における施設設備管理および食品取り扱いの現状

    青木るみ子、山崎正幸、朝見祐也

    第15回日本給食経営管理学会学術総会  2019.11  日本給食経営管理学会

     More details

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Country:Japan  

  • 中小規模給食施設における衛生管理体制および施設構造の現状

    青木るみ子、山崎正幸、朝見祐也

    第66回日本栄養改善学会学術総会  2019.9  日本栄養改善学会学術

     More details

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Country:Japan  

  • 介護食の動向と給食施設の衛生管理体制に関するアンケート調査の結果について Invited

    R元年北九州市福祉施設栄養士研修  2019.6  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食物アレルギーの基礎-食物アレルギーに対応するために- Invited

    R元年度保育士等キャリアアップ研修 分野④食育・アレルギー対応食育・アレルギー研修  2019.6  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食事の盛り付けの工夫とソフト食の動向について Invited

    H31年度北九州市福祉施設調理員研修  2019.1  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食中毒統計調査結果を用いた給食施設の食中毒発生の現状分析

    青木るみ子、山崎正幸、朝見祐也

    第14回日本給食経営管理学会学術総会  2018.11  日本給食経営管理学会

     More details

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Country:Japan  

  • 食物アレルギーの基礎-食物アレルギーに対応するために- Invited

    H30年度保育士等キャリアアップ研修 分野④食育・アレルギー対応食育・アレルギー研修  2018.6  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 食物アレルギーの基礎-食物アレルギーに対応するために- Invited

    H29年度北九州市福祉施設調理員研修  2018.1  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 大量調理の標準化と衛生管理 Invited

    H29年度北九州市福祉施設事業団給食研修  2017.9  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 給食における品質管理・災害時の給食施設の対応 Invited

    日本メディカル給食協会栄養士研修会  2017.2  日本メディカル給食協会

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 給食における品質管理・災害時の給食施設の対応 Invited

    H28年度北九州市社会福祉施設従業員研修栄養士研修  2016.7  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

  • 給食における品質管理・災害時の給食施設の対応 Invited

    H27年度北九州市社会福祉施設従業員研修調理員研修  2010.2  北九州市社会福祉事業団

     More details

    Presentation type:Public lecture, seminar, tutorial, course, or other speech  

▼display all

Teaching Experience

  • 実践栄養教育学特論

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Postgraduate 

  • 給食経営管理論Ⅰ

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Undergraduate (specialized)  Country:Japan

  • 給食経営管理実習

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Undergraduate (specialized) 

  • 給食衛生管理実習

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Undergraduate (specialized) 

  • 給食経営管理論Ⅱ

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Undergraduate (specialized) 

  • 嗜好と調理実習Ⅱ

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Undergraduate (specialized) 

  • 給食経営管理臨地校外実習

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Undergraduate (specialized) 

  • 卒業研究・論文Ⅰ・Ⅱ

    Institution:滋賀県立大学

     More details

    Level:Undergraduate (specialized) 

▼display all